Meat Hammer 2238538 1920

Vepřová krkovička kraluje grilovaným masům. Máme recept na tu nejkřehčí a nejšťavnatější

Vepřová krkovice je jedním z nejoblíbenějších druhů masa. V letních měsících se těší grilovaná krkovice obzvláště velké oblibě napříč světem. Tukem prorostlá svalovina připravovaná na grilu patří k oblíbeným také v Čechách. Při její přípravě se často varuje před naklepáváním, které vede k úniku šťávy a následnému vysušení masa. Na co si dát pozor, chcete-li si pochutnat na šťavnatém steaku z krkovice? 

Výběr masa

Pokud se nechcete dočkat tvrdého grilovaného masa, vybírejte kousky o maximální váze dva kilogramy. Velké kusy jsou po ogrilování tvrdší a méně chutné. Kupte si krkovici ze strany beder, bude měkčí a méně prorostlá.

Porcování

Vepřovou krkovičku nakrájejte na ne příliš silné plátky, přibližně dva centimetry tlusté. Ty jemně „poklepejte“ čepelí nože, jako byste je naklepávali paličkou. Takto nakrájíte maso nahoře, aby do něho lépe pronikla marináda a koření.

Marinování a grilování

Aby bylo maso jemné, dejte ho do marinády a přikryjte potravinářskou fólií. Nejlepší je maso marinované minimálně tři hodiny, ideálně přes noc. Maso nedávejte na gril příliš nízko, pečte jej pomalu, dokud nedosáhne požadované měkkosti. Mělo by to být nahoře hnědé a uvnitř měkké.

Zdroj obrázku: Pixabay

Pivní marináda

Marinády z oleje, medu či hořčice jsou oblíbenou klasikou. Pro národ pivařů však může být příjemným zpestřením marináda z piva. Na její přípravu je třeba:

  • tmavé pivo, 
  • panák tvrdého alkoholu,
  • pepř,
  • chilli,
  • mletá paprika,
  • česnek.

Suroviny řádně smíchejte, množství volte podle vlastní chuti. V této marinádě maso rychle křehne, proto postačí marinování 2–3 hodiny.

Zdroj obrázku: Pixabay

Příloha

Paradoxně k nejoblíbenějším přílohám patří zelenina, ať už v syrovém, či grilovaném stavu. Ke grilování je vhodná cuketa, lilek, paprika či rajčata. Pozadu nezůstávají ani brambory, grilované ve slupce, v alobalu či v rozpáleném uhlí. Z pečiva patří mezi nejoblíbenější obyčejný chléb, rohlíky či bagetky. 

Zdroj: https://www.yummly.com/recipes/pork-neck