Voda z těstovin není žádný odpad. Doma i na zahradě najde nejedno skvělé využití

Když vaříte těstoviny, vyléváte následně použitou vodu do odpadu? Děláte chybu. Ukážeme vám, jak vodu z vaření těstovin dále zužitkovat a vytěžit z ní co nejvíce. Taková voda, samozřejmě pokud není osolená a s olejem, obsahuje spoustu živin a stopových prvků. Můžete ji použít i na další vaření, například do polévky nebo omáčky, které zahustí a obohatí jejich chuť.

Vyživuje vlasy

Vodu z těstovin můžete použít místo kondicionéru na vlasy, a to zejména pro suché a poškozené vlasy. Po vychladnutí ji vetřete rovnoměrně do vlasů, nechte deset minut působit a poté opláchněte. Vodu z těstovin můžete také přidat do koupele nebo si z ní připravit lázeň na namáhaná chodidla. Zvlhčí a zjemní pokožku a navíc uleví nohám od bolesti.

Voda z těstovin je skvělé hnojivo na květiny. Je plná škrobu, který obsahuje spoustu minerálních látek a vitamínů, jež rostliny dále zužitkují. Použít ji můžete jak na venkovní, tak na interiérové rostliny, samozřejmě až po vychladnutí. Stejně tak můžete využít vodu po vaření brambor nebo vajec, opět ale v žádném případě nesmí být osolená.

Čtěte také:  Objevte kouzlo úklidu: zbavte se všeho nepotřebného a buďte šťastní
Zdroj obrázku: Freepik

Odpuzuje škůdce

Zkvašená voda z těstovin může sloužit jako biologicky šetrný insekticid, který vás zbaví ovocných mušek, komárů, blech, mšic a dalších škůdců. Stačí vzít velkou sklenici s nesolenou vodou z těstovin, přidat čajovou lžičku cukru, čtyři lžíce mléka a přikrýt víkem. Nechte 3–5 dní kvasit na temném místě. Poté roztok nalijte do rozprašovače a aplikujte na postižené rostliny.

Voda z těstovin dokáže odmastit špinavé nádobí. Škrob totiž funguje jako účinný detergent a nádobí perfektně odmastí. Nalijte vodu z těstovin do mastných hrnců nebo pánví, menší nádobí můžete případně ponořit přímo do hrnce, kde se těstoviny vařily. Nechte chvíli působit a poté nádobí opláchněte kohoutkovou vodou. Mastnota zmizí i bez drhnutí a vy k tomu snížíte spotřebu vody.

Zdroj: https://unocasa.com/blogs/tips/pasta-water