Sugar Sugar Cane Wooden Table Nature

Zatracovaný bílý cukr mnozí nahrazují sladidly. Ne vždy se jedná o zdravější variantu

Jestli nechcete nebo nesmíte používat klasický cukr, dnes si již můžete vybrat mezi jinými alternativami, které jsou zdravější. Nebo ne? Med, stévie nebo xylitol patří mezi nejčastější náhražky cukru, ale nemusí být tak zdravé, jak se o nich povídá. Některé jsou totiž mnohem škodlivější, mohou mít více kalorií.

Co si dopřát, když máte chuť na sladké?

Nejčastěji tato sladidla obsahují glukózu a fruktózu, což jsou látky, které dodají potravinám právě onu sladkost. Existují varianty, které jsou mnohem zdravější a nebudete po nich například tloustnout. Kokosový cukr nebo datlový sirup jsou hodně rozšířené varianty ve východních kuchyních. Jsou vhodné k pečení.

Oblíbený je březový cukr, jinak známý jako xylitol. Není potřeba velkého množství, nutno ale dodat, že ne každému xylitol jako sladidlo sedne. Vybírejte si takový produkt, který bude co nejméně zpracovaný. Glykemický index je u březového cukru několikanásobně nižší než u klasického bílého.

Zdroj obrázku: Freepik

Některé cukry jsou přirozeně například v ovoci

Erythrol je sladidlo, které se vyskytuje v ovoci, jako je meloun, hruška nebo hroznové víno. Obsahují ho také řasy, houby nebo kukuřice. Lidé, kteří se snaží shodit nadbytečné kilogramy, budou z tohoto sladidla nadšení, protože obsahuje pouze 20 kalorií na 100 gramů. Nezpůsobuje žádné zdravotní problémy a chrání zuby před kazem. Stévie je sladidlo, které se získává z listů rostliny.

Stévie je 250× sladší než klasický cukr, stačí tedy jen malá tabletka, abyste si osladili svou oblíbenou kávu nebo čaj. Další z variant je agávový sirup, je to fruktóza, ale nepatří mezi nejzdravější alternativy cukru. Jestli budete mít v těle fruktózy přebytek, je možné, že budete mít zdravotní komplikace. Hnědý cukr má stejné hodnoty jako bílý, i když se říká, že je zdravější. Jediný rozdíl je ve vůni a barvě.

Zdroj: https://familydoctor.org/sugar-substitutes/