Afty lze vyléčit i domácími prostředky. A jejich návratu se dá jednoduše předejít

Léčba aft trvá několik dní, často se ale tyto vřídky vrací opakovaně. Pokud se vyskytují častěji než dvakrát ročně, měly by být provedeny další testy k vyloučení doprovodných onemocnění. Afty jsou bílé, bolestivé skvrny v ústech. Mohou štípat a svědit. Jeden až dva dny před jejich objevením můžete cítit mravenčení. Velmi často vznikají vlivem mechanického poškození, například po návštěvě zubaře, pokousání sliznice nebo neopatrným čištěním zubů.

Proč se afty objevují?

Afty se ale mohou objevit i jako důsledek alergií, poruch imunity, nedostatku železa, kyseliny listové a vitamínu B12. Objevují se také po léčbě antibiotiky. Jak se před aftami chránit? Používejte výhradně měkký zubní kartáček. Po vyčištění zubů si ústa vypláchněte dezinfekčním prostředkem, užitečné je také vyplachování úst výluhem ze šalvěje nebo heřmánku.

Čtěte také:  Obyčejné vajíčko dokáže způsobit velké problémy. Alergie na vejce se může projevit až v dospělosti

Vyhýbejte se horkým, slaným, kyselým a kořeněným jídlům a nápojům, stejně jako kávě, kakau, citrusům, brokolici a ořechům. Ovoce a zeleninu před konzumací důkladně omyjte nebo je oloupejte. Také nepoužívejte zubní pasty obsahující dodecylsulfát sodný, který může příznaky aft výrazně zhoršit.

Zdroj obrázku: Freepik

Zkuste česnekovou šťávu

Bolestivé vřídky v ústech můžete mazat česnekovou šťávou. Prolisujte tři až čtyři stroužky česneku, z dužiny vymačkejte šťávu a do ní namočte vatový tampon. Pak s ním přejíždějte po bolestivých místech. Opakujte několikrát denně. Pokud domácí léčba nepomůže, zajděte do lékárny pro jeden z dostupných léků na afty.

Jako prevence se doporučuje zvýšení příjmu vitamínů skupiny B a kyseliny listové. Doplňovat můžete i vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu. Můžete je brát buď ve formě doplňků stravy, nebo jejich příjem zvýšit konzumací určitých potravin. Vitamíny skupiny B se nachází především v mase a vnitřnostech, kyselinu listovou najdete v zelenině, salátech a oříškách a zdrojem vitamínu C jsou například kiwi, černý rybíz, papája a papriky.

Zdroj: https://www.medscape.com/answers/909213-177673/how-are-aphthous-ulcers-prevented