Barevný vrstvený salát do sklenice s jogurtem a sýrem je dokonalou svačinkou na cesty
Rychlý, krásný, zdravý a sytý. Takový je báječný vrstvený salát, který se skládá do uzavíratelné sklenice, a je tedy skvělou volbou i jako občerstvení mimo domov. Hotový je v pár okamžicích, chutná skvěle a perfektně zasytí. Pokud tedy hledáte zdravé občerstvení třeba na výlet či do práce, pak je vrstvený salát skvělý tip. Navíc je značně variabilní a můžete do něj přidat, prakticky kterékoliv suroviny vás napadnou.
Na vrstvený salát budete potřebovat:
- malou žlutou papriku,
- malou červenou papriku,
- mrkev,
- okurku,
- hrst kuskusu,
- 1/4 hlávky červeného zelí,
- citrón,
- himalájskou sůl,
- sušený česnek,
- čerstvě mletý černý pepř,
- majonézu nebo bílý jogurt,
- strouhaný sýr (volitelné).
Návod na přípravu:
Nejlepší je připravit salát večer a nechat ho přes noc uležet. Díky tomu se propojí chutě surovin a ráno bude dokonale chutný a provoněný.
Uvařte kuskus podle návodu v lehce osolené vodě, slijte přebytečnou vodu a nechte ho vychladnout.
Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Kousek červeného zelí nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky, které ještě nasekejte na kratší kousky.
Papriky umyjte a osušte, nožem je přepulte a vyjměte z nich stopky a zbytky semínek. Očištěné plody pak nakrájejte na malé kostičky.
Okurku rovněž umyjte a osušte a pokrájejte ji buďto na kolečka, nebo na kostičky, podle toho, který způsob se vám zamlouvá více.
Připravte si čistou zavařovací či jinou uzavíratelnou sklenici i s víčkem. Na dno položte vrstvu červené papriky, na ni nasypejte strouhanou mrkev, pak vrstvu uvařeného kuskusu, na ten vyskládejte pokrájenou okurku, pak žlutou papriku a na závěr nakrouhané červené zelí.
Pokud chcete, můžete vrstvy proložit trochou mleté himalájské soli a čerstvě mletého černého pepře, sušeným česnekem a popřípadě dalším oblíbeným kořením. Na závěr do sklenice na salát vymačkejte citronovou šťávu a zalijte bílým jogurtem či trochou majonézy. Pokud chcete, můžete povrch posypat trochou aromatického strouhaného sýra.
Sklenici uzavřete a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny uležet.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a10214/layered-salad/