Traditional Russian Salad With Herring Vegetables Vintage Wooden Background Selective Focus

Barevný vrstvený salát do sklenice s jogurtem a sýrem je dokonalou svačinkou na cesty

Rychlý, krásný, zdravý a sytý. Takový je báječný vrstvený salát, který se skládá do uzavíratelné sklenice, a je tedy skvělou volbou i jako občerstvení mimo domov. Hotový je v pár okamžicích, chutná skvěle a perfektně zasytí. Pokud tedy hledáte zdravé občerstvení třeba na výlet či do práce, pak je vrstvený salát skvělý tip. Navíc je značně variabilní a můžete do něj přidat, prakticky kterékoliv suroviny vás napadnou.

Na vrstvený salát budete potřebovat:

  • malou žlutou papriku,
  • malou červenou papriku,
  • mrkev,
  • okurku,
  • hrst kuskusu,
  • 1/4 hlávky červeného zelí,
  • citrón,
  • himalájskou sůl,
  • sušený česnek,
  • čerstvě mletý černý pepř,
  • majonézu nebo bílý jogurt,
  • strouhaný sýr (volitelné).
Zdroj obrázku: Freepik

Návod na přípravu:

Nejlepší je připravit salát večer a nechat ho přes noc uležet. Díky tomu se propojí chutě surovin a ráno bude dokonale chutný a provoněný.

Uvařte kuskus podle návodu v lehce osolené vodě, slijte přebytečnou vodu a nechte ho vychladnout.

Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Kousek červeného zelí nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky, které ještě nasekejte na kratší kousky.

Papriky umyjte a osušte, nožem je přepulte a vyjměte z nich stopky a zbytky semínek. Očištěné plody pak nakrájejte na malé kostičky. 

Okurku rovněž umyjte a osušte a pokrájejte ji buďto na kolečka, nebo na kostičky, podle toho, který způsob se vám zamlouvá více.

Připravte si čistou zavařovací či jinou uzavíratelnou sklenici i s víčkem. Na dno položte vrstvu červené papriky, na ni nasypejte strouhanou mrkev, pak vrstvu uvařeného kuskusu, na ten vyskládejte pokrájenou okurku, pak žlutou papriku a na závěr nakrouhané červené zelí.

Pokud chcete, můžete vrstvy proložit trochou mleté himalájské soli a čerstvě mletého černého pepře, sušeným česnekem a popřípadě dalším oblíbeným kořením. Na závěr do sklenice na salát vymačkejte citronovou šťávu a zalijte bílým jogurtem či trochou majonézy. Pokud chcete, můžete povrch posypat trochou aromatického strouhaného sýra.

Sklenici uzavřete a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny uležet.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a10214/layered-salad/