Cukr1

Bílý zabiják se schovává úplně ve všem. Číst štítky mnohdy nestačí

Cukr nám chutná, je sladký, dobře se jí v různé formě, ale má velmi negativní vliv na naše zdraví. Mnoho lidí se mu snaží vyhnout, nejí sladké dezerty, sladkosti ani jiné pochutiny s cukrem. Bohužel ale cukr je i v takových potravinách, které bereme za zdravé. Pokud nechcete přijímat cukr, dávejte si pozor na tyto potraviny.

Co na to WHO?

Podle WHO je pro naše tělo bezpečných pět malých kávových lžiček cukru denně. Pro děti jsou to pouze tři zarovnané kávové lžičky cukru, což ale mnoho dětí nedodrží, protože už jen při snídani, když dítěti dopřejete oblíbený tvarohový dezert, jim zároveň dovolíte sníst tři lžičky cukru. Bohužel se ale takový cukr skrývá všude – v chlebu, cereáliích, uzeninách, ovocných jogurtech, slaných dezertech a limonádách. A pokud na výrobku není napsaný cukr, je zde propašován jako glukózo-‍fruktózový sirup nebo sacharóza.

Zdroj obrázku: Freepik

Čtěte štítky

Možná čtete štítky a tam, kde není napsaný cukr, jednoznačně kupujete. Jenže musíme vás zastavit, výrobci a prodejci cukr skrývají pod desítkami jiných názvů, které mají uklidnit vaši rozhořčenost proti cukru. Je tedy bohužel nemožné se proti němu bránit. Proto je důležité ho omezit na velké minimum. Takže když kupujete produkty, kde je cukr na prvním místě, takové potraviny nekupujte. Mimo to, čím kratší složení, tím více se jedná o přirozenou potravinu. 

Stop cukru!

Pokud chcete v potravě snížit cukr, kupujte pouze čerstvé potraviny a ty nezpracované. Raději si doma něco upečte a oslaďte ovocem. Podívejte se na poslední potravinu, kterou jste koupili, kolik cukru na sto gramů v sobě skrývá? Berte to tak, že jedna čajová lžička má pět gramů, pokud koupíte jogurt, kde je dvacet gramů cukru, přijmete čtyři lžičky cukru – a to zní vážně děsivě.

Zdroj obrázku: Freepik

Skoro vše, co jíte

Věděli jste, že cukr je obsažený v 74 % zpracovaných výrobků běžně koupených v obchodě? Například jedna čajová lžička nekvalitního kečupu může obsahovat jednu lžičku cukru. Pokud přidáte cukr do chleba, bude lépe chutnat a tímto se řídí i výrobci. Navíc je cukr levný a nahradí některé dražší suroviny.

Cukr je tichý zabiják

Cukr podporuje rozvoj závažného onemocnění, například cukrovky druhého typu, okyseluje organismus, snižuje imunitu, podporuje tvorbu zánětu, zhoršuje ekzém, způsobuje hormonální nerovnováhu, rozvíjí mykózy a kandidózy, urychluje stárnutí, kazí zuby a mnoho dalšího.

Zdroj: https://citizen.co.za/news/south-africa/health/1710598/sugar-the-sweet-but-deadly-silent-killer/