Bananas 652497 1920

Hubněte s chutí: banány dodají tělu důležité živiny a napomůžou štíhlé linii

Banány jsou chutné ovoce, které se hodí hlavně na výlety jako rychlá svačina. Používají se také do dezertů, můžete si z nich udělat ovocný salát nebo si je opéct a polít čokoládou. Můžete je použít také místo vajec do těsta nebo je přidat do toho palačinkového, díky tomu bude těsto výraznější.

Banány obsahují mnoho draslíku a vlákniny

Vláknina je pro naše tělo velmi důležitá, ale jen málokdy ze stravy do těla dostaneme požadovaného množství. Doplnit ji můžete konzumací právě banánů. Navíc draslík má vliv na rovnováhu vody a elektrolytů. Reguluje krevní tlak a zlepšuje koncentraci. Jeho nedostatek poznáte podle akné, únavy nebo otoků. Lidé, kteří se pustili do hubnutí, mohou být na nedostatek draslíku zvláště citliví. Banány jsou tak ovocem, které může rychle pomoci. Jeden celý banán doplní 9 % draslíku doporučeného denního příjmu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Střední banán má kolem 110 kalorií a obsahuje hořčík, vitamin C, B6, ale také sacharidy a bílkoviny. Banány jsou bez tuku, takže se hodí do diety. Obsahují ale sacharidy, které spousta lidí nepřijímá. Glykemický index se pohybuje mezi 30 a 60. Je to střední index, cukry se budou uvolňovat trávicím procesem. Čím zralejší banán je, tím více obsahuje cukrů. V rámci diety si tedy raději dejte méně zralý kousek.

Zelené banány obsahují pektiny, které hubnutí podpoří

Pektiny fungují podobně jako rozpustná vláknina. Zpomalí trávicí proces, budete se tím pádem cítit delší dobu plní, a zabráníte tak nekontrolovatelnému přejídání. Banány podpoří správnou funkci střev a potlačí i možné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, protože obsažená vláknina pomáhá střeva vyčistit. Zralé banány se hodí proti zácpě.

Zdroj obrázku: Pixabay

Banán můžete využít nezralý k přímé konzumaci nebo i ten velmi zralý použít například do koláčů nebo palačinek. Vytvořit z něj můžete veselou snídani pro děti nebo ho přidat do palačinkového těsta, pokud máte nějaké navíc, ale už jsou přezrálé.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325879