Lime 2481346 1920 (1)

Jíst v zimě citrusy kvůli lepší imunitě bývá chybou, kterou dělají ti co neznají charakteristiku ovoce

Mezi lidmi panuje všeobecné povědomí o tom, že v zimě trpíme obecným nedostatkem vitaminů a minerálů. A je to zcela logické ‒ v našem podnebném pásu panuje chlad a stromy neplodí sezónní ovoce. Za dob našich babiček a dědečků to bylo ještě daleko horší, protože se k nám pomeranče a banány nedovážely. Dnes není problém koupit v jakékoliv roční době jakékoliv ovoce. Supermarkety a hypermarkety nabízí vše, na co si člověk vzpomene. Vitamin C obsažený právě v citrusech bezpochyby patří mezi nejdůležitější antioxidanty. Mimo citrusy ho najdeme také v:

  • Černém a červeném rybízu
  • Arónii a šípcích
  • Kiwi
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Účinný bojovník při nachlazení

Protože patří mezi antioxidanty, pomáhá tělu s obranou proti volným kyslíkovým radikálům. Zaručuje ochranu tělesným buňkám a tím zpomaluje procesy stárnutí a opotřebování organismu. Zároveň ale působí velmi podpůrně na imunitní systém. Proto celá řada z nás zamíří v zimě do obchodu a vyzbrojí se mandarinkami, grapefruity, pomeranči a citróny. Jedna sklenice pomerančového džusu k snídani. Jedna mandarinka denně k svačině. Poznáváte se v tom?

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mohou ale i uškodit

Rozhodně vám nechcete konzumaci citrusů nijak rozmlouvat. Je chvályhodné, pokud se člověk chce udržovat v kondici a snaží se své tělo maximálně posílit v období chřipek a zimních plískanic. Objevují se ale i takové názory, podle kterých může konzumace citrusových plodů v zimě uškodit. Je důležité si uvědomit, že citrusy rostou v subtropickém až tropickém podnebí. Tyto plody mají na tělo chladivý účinek a proto nám pomohou v létě s osvěžením.

V zimě je ale ochlazování těla naprosto nežádoucí. Člověk s křehkou imunitou si tím může naopak uškodit. Když teploty klesají pod bod mrazu, potřebujeme své tělo naopak zahřívat. Nejen teplým oblečením, ale i jídlem a pitím. Proto se v zimě doporučuje konzumovat potraviny, které urychlují metabolismus a díky tomu se tělo zahřívá. Nejlepší jsou horké polévky a silné vývary, pokrmy s pálivým kořením, chilli, zázvor, skořice a horké čaje.