Traditional Ukrainian Belarusian Dish Fried Potato Pancakes Draniki Deruny With Sour Cream Salmon

Klasické bramboráky se snadno promění v jedinečný chuťový zážitek. Do varianty s houbami se zamilujete

Jak ozvláštnit bramborák? A je to vůbec potřeba? Bramboráky jsou skvělé a jako takové jsou přímo stvořené pro různá oživení pomocí dalších druhů zeleniny a jiných surovin. My vám dnes představíme ty nejvoňavější a nejkřupavější bramborové placky, jaké jste kdy jedli. Vdechněte tradiční cmundě nový rozměr.

Na houbové bramboráky budete potřebovat:

  • 800 g brambor,
  • 300 g hříbků nebo jiných hub,
  • 6 lžic hladké mouky,
  • 2 lžíce bramborového škrobu,
  • 1 vajíčko,
  • 1 lžíci másla,
  • 2 lžičky majoránky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžičky drceného kmínu,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • olej na smažení.

Návod na přípravu:

Oloupejte brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle do misky, nebo lépe do cedníku. Brambory osolte a nechte asi deset minut stát, aby pustily přebytečnou vodu, kterou z nich slijte a důkladně vymačkejte (můžete použít uzlíček z čisté utěrky, ve kterém brambory důkladně vyždímete).

Zdroj obrázku: Freepik

Očistěte houby a nakrájejte je na větší kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm hříbky s trochou soli dozlatova.

Vymačkané brambory vložte do hlubší mísy, přidejte k nim restované hříbky, vyklepněte jedno vajíčko, prolisujte dva stroužky česneku a dokořeňte majoránkou, kmínem, mletým černým pepřem a podle chuti dosolte. Nakonec vše zasypejte hladkou moukou a bramborovým škrobem a vypracujte homogenní husté těsto.

Na plotně opět rozehřejte pánev, tentokrát s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Když je horký, stáhněte plamen na střední úroveň. Odeberte z misky s těstem jednu plnou naběračku a nalijte ji na horkou pánev a případně směs rozprostřete po celé její ploše do tenké placky. Smažte bramborák z obou stran asi 5 až 8 minut, dokud nezezlátne, pak placku vyjměte z pánve a nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami.

Takto zpracujte všechno těsto a bramboráky ještě čerstvé (anebo i později studené) podávejte.

Zdroj: https://nadiashealthykitchen.com/mushroom-stuffed-potato-cakes/