Healthy Food Vs Fast Food

Konzumovat potraviny bohaté na tuky může být paradoxně prospěšnější, než si myslíme. Ne vše je tak špatné, jak se na první pohled zdá

Pokud držíte dietu s přáním zhubnout, pravděpodobně se snažíte tuk vyřadit ze svého jídelníčku. Vzdát se ho úplně ale může být poměrně těžké a navíc to ani není žádoucí. Tuky jsou v lidské stravě stejně důležité jako například bílkoviny nebo sacharidy. Jsou zdrojem energie, ale to není to jediné, v čem spočívá jejich důležitost.

Základní poslání tuků

Tuky fungují také jako stavební kameny buněčných membrán. Umožňují vstřebávat vitamíny z potravin. A, D, E a K – to všechno jsou vitamíny rozpustné v tucích. A kdyby tuky v lidském těle nebyly přítomny, tyto vitamíny se nevstřebají a máme zaděláno na celou řadu chorob. Typicky jde o oční choroby, nemoci kostí a kůže či nízkou srážlivost krve. Kromě toho se tuky podílejí na vodním hospodářství těla. V neposlední řadě také regulují hladinu cholesterolu v krvi.

Správné množství tuku

Takže vyhýbat se tuku zcela není šťastné řešení. Odborníci na zdravou výživu uvádí, že 25 až 30 % celkového kalorického příjmu by mělo pocházet z tuků. Pokud tedy sníte 1 500 kalorií denně, pak by tuk měl tvořit 375 až 450 kalorií. To vychází na 4 až 5 gramů denně, což je asi 8 až 10 čajových lžiček.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdroje tuku jsou důležité

Nejzdravější tuky jsou ty rostlinné, nenasycené. Do této skupiny patří olivový, řepkový, lněný nebo avokádový olej (či samotné avokádo). Vzhledem k tomu, že jsou tráveny pomaleji než jiné dietní přísady, v malém množství nezpůsobí přibírání na váze – dokonce mohou hubnutí usnadnit! Dále pak je vhodné orientovat se na tučné ryby, jako je losos, sardinka, makrela, sleď nebo halibut.

Nasycené tuky

To, čemu bychom se měli vyhýbat, jsou nasycené tuky. To jsou ty, které se nachází například ve vepřovém masu. Právě ty jsou totiž příčinou „špatného“ cholesterolu (LDL) v krvi, rozvoje aterosklerózy a dalších onemocnění. A vedou k přibírání na váze.

Zdroj: https://www.helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm