
Luštěniny, které nenadýmají, se stanou oblíbenou součástí jídelníčku. Stačí dodržet správný postup vaření
Jsou výživné, zdravé, zasytí a připravit je lze na mnoho způsobů od pomazánek přes polévky až po hlavní jídla. I přesto se ale z našeho jídelníčku téměř vytratily. V mnoha případech je to způsobeno neblahými zkušenostmi ze školních jídelen, ale také zdánlivou náročností jejich přípravy i nadýmáním, které jejich konzumace někdy způsobuje. Ve skutečnosti stačí jen vědět, jak na to. A z obtížně připravitelné a nadýmavé suroviny se rázem stane vítané obohacení vašeho jídelníčku.
Správnou přípravou k chutné večeři bez nadýmání
Fazole, čočka, hrách a vůbec všechny druhy luštěnin (tedy plodů vyloupnutých z lusků) jsou pověstné svým nadýmavým účinkem. Ten mají na svědomí látky zvané oligosacharidy, jejichž obsah lze však správnou úpravou v kuchyni výrazně snížit. K tomu je zapotřebí dodržet čtyři základní kroky.
1. Přebrat a opláchnout
Toto je přípravná fáze a je dobré ji dodržet. Při dávkování semen do sáčků totiž často dochází k jejich kontaminaci a čas od času se dá najít mezi zrníčky i kamínek, různé smetí a zkažená nebo cizorodá semena.
Po přebrání pak vložte hrách, čočku či fazole do cedníku a propláchněte proudem vody, čímž odstraníte jemný prach a drobné nečistoty.
2. Namočit
Luštěniny nasypejte do hrnce a zalijte je velkým množstvím studené vody. Nechte je při pokojové teplotě namočené (správná doba máčení závisí na druhu luštěniny) a poté je slijte.
Jak dlouho máčet?
- fazole – minimálně 8 až 12 hodin (podle druhu),
- čočka – máčí se 2 až 4 hodiny, klidně ale i přes noc,
- hrách – namáčejte 3 až 10 hodin (v závislosti na další formě zpracování).

3. Propláchnout a znovu namočit
V průběhu namáčení je vhodné čas od času vodu vyměnit. Čím vícekrát to uděláte, tím více oligosacharidů ze semen odstraníte a tím méně bude nadýmat.
Proveďte to tak, že nejprve vodu slijete, pak luštěniny propláchněte, vložte zpátky do hrnce a zalijte novou studenou vodou.
4. Uvařit
Poté, co nabobtnají a probudí se k životu, můžete přikročit k vaření luštěnin. K tomu opět slijte vodu, v níž se namáčely, znovu propláchněte a vložte do hrnce s čistou vodou, v níž se budou vařit. Ke snížení nadýmavosti přispěje, když poté, co voda začne vřít, semena opět slijete, zalijete znovu čistou vodou a uvaříte doměkka spolu s bylinkami, které pomohou nadýmavost ještě více snížit. Podle pokrmu, který budete připravovat, můžete zvolit třeba bobkový list, saturejku, majoránku nebo kmín.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/a-guide-to-legumes