Smoked Fish Mackerel Black Stone Background Top View Free Copy Space

Makrela patří právem mezi nejoblíbenější ryby. Kromě výborné chuti potěší i bezkonkurenčním složením

Velmi oblíbenou rybou, kterou jí prakticky každý, je uzená makrela. Najdete ji skoro v každém obchodě s potravinami. Tato ryba je nutričně velmi hodnotná, obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, selen a také velkou dávku vitamínu D. Jaké blahodárné účinky má konzumace této mořské ryby a komu může naopak její konzumace uškodit?

Makrela v kuchyni

Uzenou makrelu si často lidé dávají jen tak s kouskem pečiva. Někteří gurmáni si masem z makrely ochutí salát, sendvič nebo si z ní udělají lahodnou pomazánku. Makrely jsou zdrojem zdravých bílkovin, které jsou stavební jednotkou svalů.

Pozitivní vlastnosti masa z makrely

Tuk ryb a především makrel je bohatý na omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Tyto mastné kyseliny chrání organismus před vznikem rakoviny, zlepšují činnost mozku a také posilují kosti, zrak i celkovou imunitu. Pokud si budete pravidelně dopřávat rybí maso, budete chránění před alergiemi a budete mít také v lepší kondici a kardiovaskulární systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Selen a vitamíny v rybím mase

Mimo zdravé tuky obsahují makrely také zdraví prospěšný selen. Jedná se o látku, která udává správný průběh mnoha živočišným procesům v našem těle. Selen neutralizuje toxické látky a chrání červené krvinky. Je také jedním z faktorů posilujících imunitu organismu.

Vitamíny, o které nechcete přijít

Jezením rybího masa si do těla doplníte nejen vitamíny D, ale také vitamíny A. Hlavně v zimních měsících je potřeba dodávat tělu vitamín D, který v létě lidský organismus přijímá ze slunečního záření. Vitamín D posiluje nejen zuby a kosti, ale napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu, což chrání před demineralizací kostí a osteoporózou.

Kdo by se měl masu z makrely vyhnout?

Vhledem k možnému hromadění sloučenin rtuti v rybím mase by se makrel měly vyvarovat těhotné ženy a kojící matky. Histamin obsažený v makrele může také způsobovat alergie a nedoporučuje se lidem s histaminovou intolerancí.

Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/mackerel-fish/