Osolit

Přesolený oběd nemusí letět do koše. Triky našich babiček jídlo zachrání

Může se to stát každému – vaříte své oblíbené jídlo a přesolíte ho. Pokud není přesolené hodně, jistě ho ještě zachráníte. Nedělejte si starosti a celý obsah hrnce nelijte do záchodu. Poradíme vám jak na to. A věřte, že vaše očekávaná návštěva si jistě pochutná.

Syrové brambory pomohou

Tento trik již znaly i naše babičky. Brambory totiž obsahují škrob, který na sebe váže sůl. Takže eliminovat sůl například z polévky nebude nic moc těžkého. Stačí nakrájet brambory na kostičky a dát je do polévky či omáčky. Jakmile budou brambory velmi měkké, vytáhněte je z jídla pryč a nejlépe je vyhoďte. Ochutnejte a máte hotovo. A pokud máte přesolenou omáčku, zkuste do ní nastrouhat brambory. Omáčku zahustí a ještě natáhnou sůl. Využít lze i další ingredience s obsahem škrobu. 

Zdroj obrázku: Pixabay

I sladkost pomůže!

Možná se vám tento postup zdá zvláštní, ale i v případě přesolených omáček vám mohou pomoci sladké ingredience. Zkuste sáhnout po cukru nebo medu. Ale pozor! Tyto přísady omáčku mírně osladí, takže pokud děláte UHO omáčku, nebude to moc vhodná volba. Pokud děláte omáčku z protlaku, rajskou, svíčkovou nebo na divoko, bez obav cukr použijte, neutralizuje chuť soli. Do přesolené omáčky či jiného jídla lze také použít nakrájená jablka. Stačí je v jídle vařit cca patnáct minut a vyjmout.

Maskující bylinky

Například petrželka nebo libeček může pomoci zamaskovat chuť přesoleného jídla. Díky takovým bylinkám nebude chuť soli tolik výrazná. Do polévky přidejte nasekaný libeček nebo petržel. Tyto lahodné, zdravé, ale zároveň i aromatické bylinky chuť soli jednoduše zamaskují. Ucítíte tak chuť bylin.

Zdroj obrázku: Pixabay

Voda

Voda je tím nejlepším pomocníkem. Pokud máte silný vývar nebo omáčku, jednoduše přilijte například sklenici vody. Ovšem záleží na množství a tekutině ve vašem jídle. Následně dochuťte bylinkami či jiným kořením a máte hotovo. Nedoporučujeme používat bujon, protože opět by bylo jídlo přesolené.

Zdroj: https://www.foodnetwork.ca/kitchen-basics/blog/5-ways-to-fix-over-salted-food/