Ryby je vhodné jíst co nejčastěji, ovšem některým druhům je lepší se vyhnout

Asi není žádnou novinkou, že bychom měli mít ve svém jídelníčku poměrně hodně zastoupené ryby. Dokonce se uvádí, že by se ryby měly konzumovat ideálně třikrát do týdne, což by znamenalo, že bychom správně měli jíst téměř půl týdne ryby. Také je asi samozřejmé, že zdravější jsou pro nás ryby mořské. Spousta lidí chuť ryb miluje, ale v cestě za její častější konzumací většinou stojí vysoké ceny. Málokdo už ale ví, že je rybám potřeba při výběru věnovat zvýšenou pozornost. Ne všechny jsou tak zdravé, jak se může zdát. Když už tedy chceme koupit rybu, jak vybrat tu nejlepší?

Zdroj obrázku: Freepik

Nepopiratelně zdravé ryby

To, nakolik jsou pro nás ryby zdravé, snad ani nelze popřít. Ryby potřebujeme nejvíce zejména v jarním počasí, kdy slunce začíná nabírat na síle. Právě ryby jsou totiž bohaté na vitamin D, který nás dokáže perfektně připravit na kontakt se silným sluníčkem, abychom se po zimě nespálili. To ale rozhodně není jedinou předností ryb. Obsahují také velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou pro lidské tělo velmi důležité. Najdeme v nich také velké množství vitaminů B a minerály, jako jsou hořčík, draslík, jód a mnoho další.

Zdroj obrázku: Freepik

Vzdejte se tuňáka a mečouna

Teď se ptáte proč, když je tuňák i mečoun tak výtečnou rybou? A věděli jste o tom, že oba tyto druhy jsou dlouhověké ryby, které se dožívají až 30 let? A právě to je kámen úrazu. Ne snad že by starší tuňák či mečoun ztratili něco na své perfektní chuti, ale je to velmi dlouhá doba na to, aby se v nich stihly nahromadit látky, kterým bychom se měli vyhýbat. Zejména ve slaných vodách se totiž hromadí těžké kovy, které se dostávají do ryb. V těch dlouhověkých jich je samozřejmě více a my pak můžeme konzumovat těžké kovy jako třeba rtuť a další. Proto si raději v obchodě vyberte jiné ryby, které nežijí tak dlouho a nemohou v sobě mít takové množství nebezpečných těžkých kovů.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-best-worst-fish