Sardines 1489626 1920

Ryby na jídelníčku nesmí chybět, ne všechny jsou ale zárukou zdravé stravy

Ryby jsou součástí naší stravy, mají vysoký obsah bílkovin, omega-3 mastných kyselin, řady vitaminu a mnoha minerálů. Je dobré ale vědět, jaké ryby kupovat, aby neobsahovaly těžké kovy, pesticidy nebo dioxiny. 

Při nákupu ryby věnujte pozornost jejímu vzhledu

Na první pohled musíte poznat, jestli je ryba čerstvá. Lesklá, kluzká a pružná kůže, jasné oči a růžové žábry. Šupiny by měly přilnout k tělu a její vůně nesmí být intenzivní. Dobrá ryba klesne ke dnu, pokud si doma budete dělat test čerstvosti. Záleží hodně na prostředí, ve kterém jsou ryby chované.

Zdroj obrázku: Pixabay

Některé ryby mají maso nízké hodnoty. Je to proto, že se snadno chovají, mohou žít v horších podmínkách – dokonce ve znečištěných vodách. Příkladem jsou ryby pangas a tilapie, které se chovají v Číně a Vietnamu. Dostávají velké množství antibiotik, aby nebyly nemocné. Jsou sice levné a vypadají dobře, ale těmto dvěma druhům je dobře se vyhnout, protože jsou krmeny hormony a umělými krmivy. 

Na rybách hledejte certifikát o jejich zdraví

V rybách se mohou vyskytovat nestravitelné vosky a mohou způsobit průjem, zvracení nebo kožní problémy. Tyto příznaky se objeví 2–3 hodiny po konzumaci ryb a netrvají déle než jeden den. Citlivější mohou být těhotné ženy a lidé se střevními potížemi. Vždy si tedy vyžádejte certifikát, podle kterého bude jasné, odkud ryba pochází.

Zdroj obrázku: Pixabay

Ryby, které pocházejí z udržitelného a dobře řízeného rybolovu, budou mít menší dopad na ekosystém a díky tomu zůstane více ryb v mořích a oceánech. Ryby nakupujte u menších prodejců, kde budete mít záruku čerstvosti pokaždé – většinou jsou ochotni se podělit o datum další dodávky a díky tomu nemusíte o kvalitě ryby pochybovat. Jestliže se při přípravě ryb chcete zbavit jejich zápachu, zalijte rybu citronovou šťávou nebo ji zakryjte plátky citrusu. Můžete ji také posypat bylinkami. Nejoblíbenější je grilovaná ryba, ke které si můžete přidat zeleninu a vytvořit lehké jídlo, vhodné k redukci.