Ryby patří do zdravého jídelníčku, některé ve větším množství mohou ale uškodit
Mořské plody a ryby jsou považovány za velmi zdravé. Obsahují velké množství živin a jsou doporučovány při dietách, ale i jako součást zdravé výživy. Zejména proto, že obsahují zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny. Zároveň byste se ale při jejich konzumaci měli mít na pozoru, a to především kvůli podmínkám v prostředí, ve kterém jsou ryby loveny. Na které druhy ryb bychom měli dávat pozor?
Proč se některým rybám vyhnout
Bohužel prostředí, které je znečištěné a žijí v něm ryby a jiné mořské plody, je kontaminované a kvalita ryb není nikterak vysoká. Mají v sobě příliš mnoho těžkých kovů, včetně rtuti, kadmia, olova a organických znečišťujících látek – dioxinů a PCB. Ovšem existují normy, podle kterých se mohou ryby prodávat. Odborníci doporučují vyhnout se konzumaci ryb, v nichž je vysoký výskyt těžkých kovů. Taková varování musí brát vážně zejména těhotné ženy, kojící matky a malé děti. Těm takové ryby raději ani nedávejte. To však ale neznamená, že jim ryby nedopřejeme vůbec. Omega-3 je pro dospívající děti velmi důležité.
Podle čeho se tedy řídit?
Také hodně záleží na tom, kolik ryb týdně zkonzumujete. Některé si můžete dopřát pouze v omezeném množství, některé však ve větším množství. Níže uvádíme konkrétní množství, které si můžete dopřát, ale neměli byste ho překračovat. Jedná se o ryby, u kterých bude tělo tolerovat množství kovů a jiných sloučenin, pokud si je dopřejete v níže uvedeném množství pro dospělého člověka.
- Uzené šproty: 120 g
- Losos z Baltu: 105 g
- Sardinka v plechu: 330 g
- Norský uzený losos: 575 g
- Uzená makrela: až 500 g
- Tuňák ve vlastní šťávě: 500 kg
Dávejte si pozor, abyste nejedli velké množství druhů z Baltského moře. Raději si dopřejte kapra, okouna říčního, sledě a platýse. Co nejvíce se také vyhýbejte uzeným rybám a polotovarům z ryb.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-best-worst-fish