Ryby2

Ve zdravém jídelníčku nesmí chybět rybí delikatesy, které prospějí celému tělu

Máte pocit, že nejíte dostatečně zdravě a váš jídelníček by snesl potravinu, která doslova oplývá živinami? Pak je ryba to pravé. Nejen že si ohromně pochutnáte, ale zároveň dodáte tělu drahocenné živiny, které podpoří imunitu i nervovou soustavu. Navíc tím do své stravy zařadíte nové, nepoznané chutě, protože i když někomu může rybí chuť připadat charakteristická a jednotvárná, dá se připravit na tisíc způsobů. Samozřejmě se to s tepelnou úpravou nesmí přehánět, rybí maso je hotové za pár minut a delším pečením/vařením/smažením by došlo k jeho vysušení a ztrátě prospěšných živin.

Zdroj obrázku: Freepik

Ochrání vaše srdce i mozek

Je známo, že omega-3 mastné kyseliny chrání cévy před usazováním cholesterolu a navíc je rozšiřují a snižují krevní tlak. Tím brání vzniku aterosklerózy a působí jako prevence proti vážným srdečním onemocněním. Nenasycené mastné kyseliny také dokážou zabránit tvorbě krevních sraženin, které jsou nejčastější příčinou infarktů. Pravidelnou konzumací ryb si také můžete zlepšit paměť, a to jak krátkodobou, tak i dlouhodobou. Obecně platí, že čím nižší množství nenasycených mastných kyselin se dostane do mozku, tím je pomalejší tempo učení a proces zapamatování.

Zdroj obrázku: Freepik

Ani klouby nepřijdou zkrátka

Ryby jsou bohaté na vitamín D a vápník, díky čemuž pravidelná konzumace zajistí pevné a silné kosti a zdravý chrup. Doporučují se i při léčbě osteoporózy, protože pozitivně ovlivňují vstřebávání vápníku. Kromě všech těchto benefitů se selen a vitamín A obsažený v rybách postará o čistou a zářivou pleť. S průlomovým objevem přišli vědci, kteří se zabývali konzumací ryb v souvislosti s problémy s otěhotněním. V této studii došli k závěru, že páry, které si mořské plody dopřejí alespoň osmkrát měsíčně, mají o 61 % vyšší úspěšnost v početí než páry, jež ryby konzumují pouze sporadicky.

Zdroj: https://www.doh.wa.gov/communityandenvironment/food/fish/healthbenefits