Vegetariánské bramboráky s bylinkami potěší každý mlsný jazýček. Stačí málo a netradiční večeře je na stole

Neodolatelná vůně po majoránce a česneku, zlatavá krusta, která při zakousnutí nádherně křupne, a měkké jádro, které se jen rozplývá na jazyku. To jsou klasické bramboráky, které smažívaly už naše prababičky a které jen tak něco nenahradí. Existuje však celá řada různých druhů a variací, z nichž většina obsahuje uzeninu nebo škvarky a smažené bývají na sádle. My vám přinášíme variantu vhodnou i pro vegetariány, a dokonce i vegany.

Ingredience:

  • půl kilo brambor,
  • 3–5 stroužky česneku,
  • 1 cibule,
  • 2 vajíčka,
  • 3 lžíce strouhanky,
  • 1 hrst čerstvého kopru, případně jiné bylinky,
  • 2 lžíce majoránky,
  • sůl a pepř dle chuti.

Návod na přípravu:

Důkladně umyjte brambory, oloupejte slupku a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte je do mísy, posolte a promíchejte. Nechte asi 10 minut odstát, aby brambory pustily vodu. Tu pak slijte a strouhané brambory důkladně vymačkejte (nejlepší je vložit je do čisté utěrky a vyždímat je), aby vám konzistenci výsledného těsta nenarušila nechtěná voda. Ta by způsobila, že se budou bramboráky rozpadat a budou se připalovat.

Vymačkané brambory vložte do hluboké mísy, vyklepněte k nim vajíčka, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, majoránku a strouhanku a důkladně promíchejte.

Čtěte také:  Bramborová moučka napomůže k dokonalosti nejen pokrmům. Využít ji lze při čištění i péči o prádlo
Zdroj obrázku: Freepik

Kopr, popřípadě jiné zelené bylinky (vhodný je libeček, čerstvá majoránka, bazalka, saturejka nebo tymián) omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Ostrým nožem je nasekejte najemno a přidejte je do mísy s bramborovým těstem. Znovu dobře promíchejte.

Na kamnech rozehřejte pánev s dostatečně vysokou vrstvou olivového oleje (jen tak se bramboráky usmaží opravdu rovnoměrně), z těsta odeberte malé množství, rozprostřete ho na horkou pánev do tvaru tenké placky a osmažte ji dozlatova.

Tento první bramborák je vzorový, to znamená, že ho po dosmažení ochutnejte a posuďte, zda je těsto správně ochucené, a případně napravte nedostatky. Když bramboráky chutnají podle vašich představ, můžete směle osmažit i zbytek těsta.

Pokud by bylo těsto příliš hutné, můžete ho jemně naředit buďto mlékem (pokud netrváte na veganské formě), anebo trochou šťávy, kterou jste předtím vymačkali z brambor.

Hotové bramboráky vyskládejte na talíř a podávejte buďto samotné, anebo doplněné o náplň z masa a zeleniny.

Zdroj: https://ilovevegan.com/vegan-latkes-potato-pancakes/