Heart Shape Ketogenic Low Carbs Diet Concept

Zdraví srdce posílí především vyvážený jídelníček. Jenom vzdát se cukrů nestačí

Vyvážený jídelníček a zdravý životní styl s dostatkem spánku napomáhají udržet srdce v pohodě i předcházet vážným onemocněním včetně onkologických. Podle odborníků lze vyváženou stravou předejít ateroskleróze i kardiovaskulárním nemocem, nezbytný je také pohyb pro dobře fungující oběhovou soustavu. A jaký byl měl být jídelníček pro zdravé srdce? Především je nutné omezit příjem soli, dodat tělu dostatek bílkovin, vitamínů i sterolů!

Méně solit a sladit

Nejmenší, co lze pro srdce a oběhový systém udělat hned a bezbolestně, je přestat solit. Nemusí se přestat solit zcela, stačí dodržovat přiměřené množství nepřekračující dávku jedné malé lžičky denně součtem ve všech potravinách, což je přibližně 5 gramů pro dospělého. Dále je balzámem pro srdce omezení příjmu sacharidů, které vedou k nárůstu hmotnosti i ke zvýšení krevního tlaku.

Přidat bílkoviny

Správný jídelníček by měl obsahovat také dostatek bílkovin, pro představu se jedná o 0,8–1 g na 1 kilogram váhy. Vhodnější jsou bílkoviny z rostlinných výrobků a potravin, jako jsou luštěniny (čočka, fazole, hrách, cizrna, sója), celozrnné pečivo, těstoviny a rýže. Z živočišných výrobků pak volte libová masa, ryby, vejce nebo mléčné výrobky a sýry.

Zdroj obrázku: Freepik

Vitamíny z ovoce a zeleniny

Lidé s kardiovaskulárními obtížemi často trpí nedostatkem vitamínů, jejich zdrojem by měla být zdravá strava založená na ovoci a zelenině. Denní dávka zeleniny by měla být asi 500 gramů, je vhodné ji přidat ke každému hlavnímu jídlu. Při nadváze a obezitě jsou vhodnější druhy ovoce méně sladké, jako jsou jablka, švestky, pomeranče. Zapomínat by se nemělo ani na doplnění vitamínu D ze slunce při každodenních procházkách.

Steroly a stanoly z olejů a z ořechů

Dalšími důležitými látkami pro zdravé srdce jsou steroly a stanoly, které účinně snižují cholesterol a nacházejí se v rostlinných olejích včetně olivového nebo v ořeších, pšeničných klíčcích nebo sójových bobech. Pro snížení cholesterolu a vyšší elasticitu cév až o 10 procent je dobré přidat 2 gramy těchto látek denně, přičemž v běžné stravě se nachází průměrně jen 0,25 gramů.

Zdroj: https://www.ucsfhealth.org/education/diet-and-congestive-heart-failure