Devět skvělých důvodů, proč zařadit cibuli do jídelníčku každý den
Ačkoli je veškerá zelenina pro zdraví důležitá, některé druhy nabízí jedinečné výhody, jako například cibule. Cibule patří do rodu Allium, kvetoucích rostlin, které zahrnují také česnek, šalvěj, pór a pažitku. Tato zelenina obsahuje různé vitamíny, minerály a silné rostlinné sloučeniny, u nichž bylo prokázáno, že v mnoha ohledech podporují zdraví. Léčivé vlastnosti cibule jsou známy již od starověku, kdy byly používány k léčbě onemocnění, jako jsou bolesti hlavy, srdeční onemocnění a vředy v ústech.
Plná živin
Cibule je bohatá na živiny, což znamená, že má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů a minerálů. Jedna střední cibule má pouze 44 kalorií, ale dodává značnou dávku vitamínů, minerálů a vlákniny. Tato zelenina má obzvláště vysoký obsah vitamínu C, živiny podílející se na regulaci imunitního zdraví, tvorbě kolagenu, opravě tkání a absorpci železa.
Může být přínosem pro zdraví srdce
Cibule obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětu, snižují hladinu triglyceridů a cholesterolu – to vše může snížit riziko srdečních onemocnění. Jejich silné protizánětlivé vlastnosti mohou také pomoci snížit vysoký krevní tlak a chránit před krevními sraženinami.
Antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které inhibují oxidaci, proces, který vede k buněčnému poškození a přispívá k nemocem, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění. Cibule je vynikajícím zdrojem antioxidantů, obsahuje více než 25 různých druhů.
Obsahuje látky bojující proti rakovině
Konzumace zeleniny rodu Allium, jako je česnek a cibule, je spojena s nižším rizikem některých typů rakoviny.
Pomůže kontrolovat hladinu cukru v krvi
Konzumace cibule může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je obzvláště důležité u lidí s diabetem nebo prediabetem. Studie prokázala, že konzumace 100 g čerstvé červené cibule snižuje hladinu cukru v krvi o 40 mg/dl po čtyřech hodinách.
Může zvýšit hustotu kostí
Ačkoli mléčné výrobky mají velkou zásluhu na posílení zdraví kostí, mnoho dalších potravin, včetně cibule, může podpořit silné kosti. Konkrétně cibule pomáhá zlepšit hustotu kostí až o 5 %.
Antibakteriální vlastnosti
Cibule může bojovat s potenciálně nebezpečnými bakteriemi, jako je například E. coli. Quercetin extrahovaný z cibule je silným bojovníkem proti bakteriím.
Zlepšuje trávení
Cibule jsou bohatým zdrojem vlákniny a prebiotik, které jsou nezbytné pro optimální zdraví střev. Prebiotika zlepšují trávení, bakteriální rovnováhu ve střevě a prospívají imunitnímu systému.
Snadné zařazení do stravy
Cibule je základem kuchyně po celém světě. Dodává chuť slaným pokrmům a lze si ji vychutnat buď syrovou, nebo vařenou.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits