Fresh Violet Plums Dark Wooden Table Background

Pět švestek každý den je nejlepší recept na dobrou náladu, štíhlou figuru i zdravé tělo

Švestky nám často rostou na zahradách, avšak ne každý jejich chuti holduje. Paradoxně švestky patří mezi vitamínové bomby, které nám navíc pomáhají shazovat kila. Vyměňte proto jejich tekutou formu za tu syrovou a směle do toho!

Skvělá svačinka

Jednou ze skvělých svačinek jsou právě švestky. Obsahují hodně vlákniny, surového rostlinného vlákna, které naplňuje žaludek a dává pocit plnosti. Plody díky pektinům, které jsou v nich obsaženy, regulují střevní peristaltiku a zabraňují zácpě. Sbírají zbytky potravin a pomáhají očistit tělo od usazenin a toxinů.

Vláknina

Švestky jsou hodně kalorické, ale mají také hodně vlákniny. Nepřekračujte doporučenou dávku čtyř nebo pěti plodů denně. Diabetici by si na ně také měli dávat pozor – ve sto gramech zralých švestek je až 15 gramů fruktózy.

Zdroj obrázku: Freepik

Minerály

Nepopiratelnou výhodou švestek je vysoký obsah minerálů, jako je draslík, hořčík, fosfor, železo, ale také obsah vápníku a vitamínů, jako je C, A a E. Tím, že je konzumujeme, pomáháme tělu neutralizovat volné radikály a v důsledku toho oddálit procesy stárnutí buněk.

Vitamíny skupiny B

Švestky také obsahují vitamíny skupiny B, které podporují náš nervový systém. Je však třeba pamatovat na to, abyste toto ovoce jedli pravidelně. Když je trvale zahrnete do jídelníčku, pocítíte zlepšení nálady.

Hubnutí

Díky obsahu kyseliny chlorogenové jsou švestky skvělé pro podporu štíhlé linie. Samozřejmostí je, že nejvhodnější jsou švestky syrové, nevzdávejte se však ani těch sušených. Skvělým přírodním sladidlem jsou nedoslazovaná povidla.

Zdraví

Toto ovoce bývá doporučováno při revmatismu, potížích s ledvinami, jaterních nemocech či onemocněních krevního oběhu. Švestky jsou také prospěšné v oblasti prevence rakoviny, obzvláště rakoviny tlustého střeva.

Pozor na kupované!

Při nákupu švestek zkontrolujte, zda je na obalu složení. Symbol E220 nebo údaj, že obsahují siřičitany, znamenají, že ovoce by mělo být před konzumací uvařeno.

Zdroj: https://www.ndtv.com/food/heres-what-happens-to-your-body-when-you-eat-plums-aloobukhara-everyday-1993566