Rostlinná mléka plně nahradí to kravské a snadno si je vyrobíte sami doma

Jestli trpíte na intoleranci laktózy nebo jen hledáte zdravější alternativu mléka, které bude obsahovat více vápníku než to kravské, vyrobte si v pohodlí domova rostlinné mléko. Můžete si ho pořídit už hotové, ale radost z domácí výroby vám nikdo nevezme a o to lépe bude mléko potom chutnat.

Rostlinná mléka domácí výroby jsou levnější a zdravější

Jedním z oblíbených rostlinných mlék je rozhodně kokosové. Snadno si ho připravíte z kokosových hoblin, které zalijte litrem teplé vody. Na půl hodiny odložte, poté vše nalijte do mixéru a na několik minut ho pusťte. Nakonec mléko přeceďte před cedník, který překryjte gázou. Nalijte do skleněné lahve a nechte tři dny stát.

Zdroj obrázku: Freepik

Mandlové mléko si připravíte podobným způsobem. 250 g mandlí dejte do misky, zalijte je vodou a přes noc nechte ležet. Mandle se tím změkčí a navíc se budou lépe trávit. Následující den je přeceďte a dejte do mixéru. Na mandle nalijte 1,5–2 litry vody, dobře vše promíchejte, nalijte do cedníku a pečlivě vymačkejte. Dužinu dejte zpět do mixéru, dolijte vodu a proces opakujte. V ledničce můžete mandlové mléko skladovat dva dny.

Do sójového mléka můžete přidat i třtinový cukr

Jestli si chcete udělat sójové mléko, budete potřebovat sójové boby. Jednu sklenici bobů zalijte třemi sklenicemi vody, nechte přes noc namočit, ráno vodu slijte a několikrát boby propláchněte. Nakonec je vložte do mixéru, přidejte další tři hrnky vody. Rozmixujte a mléko následně přelijte přes cedník. Dobře všechno vymačkejte, a jestli zbydou hobliny bobů, můžete je ještě nadále využít.

Zdroj obrázku: Freepik

Abyste sójové mléko mohli použít třeba do kávy, je nutné ho ještě povařit. Podle chuti do něj můžete přidat také třtinový cukr. Rostlinná mléka jsou velmi oblíbená právě pro jejich nutriční hodnotu. V obchodech je najdete v uličkách se zdravou výživou, ale připravte si více peněz, protože stojí daleko více než obyčejné kravské mléko.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/best-milk-substitutes