Cukr1

Zabiják jménem cukr. V receptech lze nahradit jednoduše zdravější alternativou

Rafinovaný cukr není pro naše tělo ničím přínosný. Většinu užitečných živin, vitamínů a minerálů ztrácí právě během nešetrného způsobu zpracování. Podle posledních výzkumů je také spoluviníkem řady metabolických poruch, například cukrovky 2. typu, obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Pokud jste se rozhodli udělat zásadní změnu ve svém jídelníčku a naučit se žít bez cukru, jste tady správně. Podíváme se na několik ingrediencí, kterými je možné cukr plnohodnotně nahradit.

Zdroj obrázku: Freepik

Dorty jako od babičky

V dřívějších dobách nebyl cukr vyráběn moderními technologiemi, takže bylo celkem obtížné se k němu dostat. Náhradou byly přírodní zdroje, které nebyly zbaveny důležitých látek a alespoň částečně vyvážily škodlivost sacharózy. Zářným příkladem přírodního sladidla je med. Pokud se rozhodnete bílý cukr nahradit touto zlatavou tekutou pochoutkou, pamatujte, že med je sladší a řídký, tudíž uberte na použitém množství alespoň o třetinu a redukci se nevyhnete ani u ostatních tekutých ingrediencí.

Jestliže chcete shodit i nějaké to přebytečné kilo, rozhodně med vynechejte a raději k doslazení použijte stévii. Stévie je rostlinné sladidlo s nulovým obsahem kalorií, takže pro ty, kdo se snaží zhubnout, je tou nejlepší volbou. Její účinky jsou však proti klasickému cukru znatelnější, proto pokud je v receptu hrnek cukru, stévie přidejte pouze čtvrtinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Dvojí tvář xylitolu

Xylitol se získává z kukuřičných palic a z dubového nebo březového dřeva. Vypadá a chutná stejně jako klasický bílý cukr, má však až o 40 % méně kalorií, proto po něm často sahají lidé dodržující zdravou životosprávu. Sladivost je taktéž srovnatelná s rafinovaným cukrem, jen při pečení pamatujte na to, že xylitol nemůžete použít do kynutých těst, kvásek by totiž nevzešel. Jestliže však máte problémy se zažíváním, měli byste jej raději vynechat, v kombinaci s podrážděným a citlivým žaludkem může mít projímavé účinky.

Zdroj: https://www.cleaneatingkitchen.com/8-tips-to-go-sugar-free/